Basisjaar Integrated Psychotherapy

In het basisjaar Integrated Psychotherapy sta jij centraal met de vraag: wie ben ik? Je gaat jezelf in de diepte onderzoeken vanuit een lichaamsgerichte benadering. Door deze lichaamsgerichte ingang leer je jezelf op een zeer directe manier kennen. We hanteren daarbij het diagnostisch kader van de karakterstijlen, waardoor je je overlevingsstrategieën kunt herkennen en in kaart brengen. Je krijgt les in Groepsdynamica, Bio-Energetica, Bodydrama, Ademwerk en Lichaamsgerichte Communicatie. Het opleidingsjaar wordt afgerond met een vierdaags intern lesblok ‘Rebirthing’, waarin alle geleerde technieken en inzichten geïntegreerd worden.

Aan het eind van dit jaar heb je niet alleen zicht gekregen op je lichamelijke, mentale en emotionele blokkades, maar heb je concrete tools in handen gekregen om in je dagelijks leven meer levendigheid en mogelijkheden tot zelfexpressie te ervaren.

Je kunt dit jaar volgen als persoonlijk ontwikkelingsjaar, of als eerste jaar van de opleiding tot Therapeut Integrated Psychotherapy.

De vierjarige opleiding Integrated Psychotherapy werd in juli 2018 door de SNRO geaccrediteerd als HBO-conforme beroepsopleiding. 

Doelgroep

Mensen die een intensief programma van persoonlijke ontwikkeling willen doormaken. Tevens is dit het eerste opleidingsjaar van de vierjarige opleiding tot therapeut Integrated Psychotherapy.

Toelating

Als toelatingseis geldt een afgeronde WO-,HBO- of MBO-4 opleiding.  Voor wie alleen het persoonlijk traject (1e en 2e Basisjaar) doet, geldt minimaal HBO of MBO-4 niveau.

Om te kunnen starten met de opleiding is voorafgaande deelname aan de Introductieworkshop Integrated Psychotherapy verplicht.

Studieduur

Eerste en tweede basisjaar: elk 1 jaar van 25 opleidingsdagen

Start opleiding

De opleiding start elk jaar in oktober.  De opleidingsdata voor 2022-2023 vind je in de algemene informatie onderaan deze pagina (data basisjaren)
Op dit moment is er een wachtlijst voor het opleidingsjaar 2022-2023

Opleidingsprijs

De opleidingsprijs + bijkomende kosten voor het eerste opleidingsjaar vind je onderaan deze pagina (kosten en betaling)

Trainers

Rosalie de Best, Marjolijne van Buren-Molenaar, Sjaak Overbeeke, Margaret Harten, Ketu Bo

Locatie

Centrum van Alphen, Alphen a/d Rijn (dagblokken 18 lesdagen per jaar).
Centrum De Horst, Meddo-Winterswijk (interne blokken 7 lesdagen per jaar).

Meld je hier aan

3 + 15 =

Onzichtbaar

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Toelatingscriteria

ALGEMENE TOELATINGSEISEN opleiding Integrated Psychotherapy

Voor mensen die student willen worden aan de opleiding Integrated Psychotherapy bij Bodymind Opleidingen is deelname aan een introductieworkshop verplicht. Tijdens deze introductieworkshop kan de potentiële student kennis maken met onze werkvormen, één of twee docenten, een aantal assistenten (meestal diegenen die in het komende eerste jaar gaan assisteren) en soms een leertherapeut.

Om student te kunnen worden in de opleiding Integrated Psychotherapy gelden een aantal criteria:

 1. Je bent 24 jaar of ouder;
 2. Om te kunnen starten met de opleiding is voorafgaande deelname aan de Introductieworkshop Integrated Psychotherapy verplicht
 3. Als toelatingseis geldt minimaal HBO-(denk)niveau, dat ook verkregen kan zijn door andere studies en levenservaring. Als je na diplomering voor vergoeding vanuit zorgverzekeraars in aanmerking wilt komen moet je een afgeronde WO-,HBO- of MBO-4 vooropleiding hebben.
 4. je hebt in individuele en/of groepssetting minimaal 24 uur lichaamsgeoriënteerde psychotherapie[1] gedaan (deelname aan de Introductieworkshop telt hierbij mee voor 14 uren).
 5. je hebt voldoende draagkracht om je eigen emoties te kunnen beheren, uiten en integreren;
 6. je bent nieuwsgierig naar jezelf en bent bereid je open te stellen voor nieuwe invalshoeken; en bent in staat te reflecteren op je zelf
 7. je verkeert in gezonde en stabiele sociale en maatschappelijke omstandigheden.

Samengevat betekent dit dat gezond functionerende, nieuwsgierige en sociaal volwassenen welkom zijn in het eerste jaar van de opleiding Integrated Psychotherapy 

TOELATINGSCRITERIA INSTROMEN IN HET TWEEDE JAAR

Soms heeft iemand al (een deel van) een gelijksoortige opleiding gedaan. In dat geval kan hij of zij – bij de aanmelding voor de Introductieworkshop – aangeven in te willen stromen in het tweede jaar. Aan deze aanvraag zijn extra kosten verbonden van € 25,-.
Om in te kunnen stromen in het 2e jaar van de opleiding, moet naast bovenstaande eisen, aan een aantal extra criteria worden voldaan:

 1. je hebt minimaal 25 dagen opleiding of training in groepsverband op het vlak van persoonlijke ontwikkeling gehad waarvan minstens 20 dagen lichaamsgericht (ademwerk, bio-energetica en karakteranalyse);
 2. je hebt tenminste 5 individuele sessies lichaamsgeoriënteerde psychotherapie gevolgd of stemt ermee in gedurende het 2e jaar totaal 10 individuele leertherapiesessies te volgen bij één van onze leertherapeuten.
 3. je bent bereid op de gebieden waarop je nog kennis en/of kunde mist, voorafgaande aan of tijdens het 2e jaar bijscholing te volgen;
 4. je hebt bij je inschrijving voor de Introductieworkshop de ‘Vragenlijst Instroom’ aangevraagd, deze ingevuld en uiterlijk 10 dagen voorafgaand aan de introductieworkshop teruggemaild, begeleid met een dossier waarin je aantoont aan alle voorwaarden te voldoen.

Met de potentiële instromer vindt een persoonlijk gesprek plaats, voor zover mogelijk tijdens de introductieworkshop met één van de docenten

[1] Lichaamsgeoriënteerde psychotherapie heeft betrekking op een expliciete theorie op geest-lichaam functioneren, welke rekening houdt met de complexiteit van de verbindingen en interacties tussen lichaam en geest (definitie van de European Association for Body Psychotherapy). De staf van Bodymind Opleidingen beoordeelt of een bepaalde therapie, training of workshop als lichaamsgeoriënteerde psychotherapie valt of niet. Eén van de mogelijkheden om aan dit criterium te voldoen is deelname aan een cursus Leven in je Lijf, deze cursus is afgestemd op ons onderwijsprogramma en daarmee een geschikt voortraject (zie  www.leveninjelijf.nl)

Data basisjaren

Jaarplanning IP 38-1  (1e opleidingsjaar) 2022-2023   [Wijzigingen voorbehouden]  

IP38-1 Groepsdynamica Horst Rosalie de Best 20-22 oktober 2022
IP38-1 Intervisie CvA Rosalie de Best 3 november 2022
IP38-1 Bio Energetica CvA Margaret Harten 8-10 december 2022
IP38-1 Communicatie CvA Sjaak Overbeeke 12-14 januari 2023
IP38-1 Karakterstijlen CvA Ketu Bo + Marjolijne v.Buren 9-11 februari  2023
IP38-1 Intervisie 2 CvA Rosalie de Best 19- ebruari 2023
IP38-1 Ademen CvA Rosalie de Best 23-25 maart 2023
IP38-1 Bodydrama CvA Rosalie de Best 11-13 mei  2023
IP38-1 Rebirthing Morgenstern Marjolijne v Buren & Margaret Harten 15-18 juni 2023
IP38-1 Evaluatiedag CvA Rosalie de Best 30 juni 2023

 Blokken in Centrum de Horst (Winterswijk-Meddo) zijn interne blokken met overnachting en volledige verzorging. De dagblokken  en losse dagen in Centrum van Alphen (Alphen a/d Rijn) zijn van 10.00 tot 18.00 uur met lunch, koffie en thee, en zonder overnachtingen en verdere maaltijden.

 

Jaarplanning IP 37-2  (2e opleidingsjaar) 2023-2023     [wijzigingen voorbehouden]

[voor instroom in het tweede opleidingsjaar dien je toestemming te hebben op basis van een instroomprocedure!]

IP37-2 Groepsdynamica Horst Ketu Bo & Margaret Haten 6-8 oktober 2022
IP37-2 Intervisiedag CvA Ketu Bo + Margaret Harten 22 oktober 2022
IP37-2 Bodydrama CvA Rosalie de Best 15-17 november  2022
IP37-2 Bio Energetica CvA Margaret Harten 26-28 januari 2023
IP37-2 Karakterstijlen 1 CvA Ketu Bo & Marjolijne v Buren 16-18 februari 2023
IP37-2 Intervisie 2 CvA Ketu Bo 17 maart 2023
IP37-2 Communicatie CvA Sjaak Overbeeke 6-8 april 2023
IP37-2 Karakterstijlen 2 CvA Ketu Bo 11-13 mei 2023
IP37-2 IP Horst Marjolijne v Buren 8-11 juni 2023
IP37-2 Evaluatiedag CvA Ketu Bo 24 juni 2023

Blokken in Centrum de Horst (Winterswijk-Meddo) zijn interne blokken met overnachting en volledige verzorging. De dagblokken en losse dagen in Centrum van Alphen (Alphen a/d Rijn) zijn van 10.00 tot 18.00 uur met lunch, koffie en thee, en zonder overnachtingen en verdere maaltijden.

De planningen voor de opleidingsjaren 3 en 4 (Therapeut Integrated Psychotherapy) zijn op te vragen bij het secretariaat (uitsluitend voor studenten die het 2e jaar van de basisopleiding hebben afgerond).

Kosten en betaling

Je schrijft je altijd in per opleidingsjaar

Prijsopbouw  1opleidingsjaar  2022-2023:
Opleidingskosten:                                                                        € 2.650, –

Accommodatiekosten dagblokken* (18 dagen) totaal         €    540, –

Accommodatiekosten interne blokken** (7 dagen) totaal  €   760, –

_______
Te factureren door Bodymind Opleidingen              € 3.950,-***

 

*   Dagblokken =  inclusief koffie/thee en lunch
** Interne blokken = inclusief algehele verzorging + overnachtingen o.b.v. 2-persoonskamer, alsmede inclusief extra toeslag voor het 4-daags eerstejaars Rebirthingblok
*** Prijspeil 2022. Zowel de opleidings- als de verblijfskosten worden jaarlijks geindexeerd 

 

Prijsopbouw  2e  opleidingsjaar  2022-2023:
Opleidingskosten:                                                                        € 2.650, –

Accommodatiekosten dagblokken* (18 dagen) totaal         €    540, –

Accommodatiekosten interne blokken** (7 dagen) totaal  €   560, –

_______
Te factureren door Bodymind Opleidingen              € 3.750,-

 

*   Dagblokken =  inclusief koffie/thee en lunch
** Interne blokken = inclusief algehele verzorging + overnachtingen o.b.v. 2-persoonskamer

In de regel wordt het opleidingsbedrag inclusief de verblijfskosten  gefactureerd en betaald vóór aanvang van het opleidingsjaar. Na overleg met het secretariaat kan betaling in termijnen worden overeengekomen. In dat geval wordt het opleidingsgeld voldaan in vier kwartaaltermijnen. Hiervoor wordt een toeslag van 5% in rekening gebracht.

Overige kosten: (gehele opleiding )

 • Literatuur: rond de € 375 (totaal voor jaar 1 + 2)/ rond de € 375 voor jaar 3 + 4)
 • 5  verplichte sessies leertherapie per opleidingsjaar. De kosten daarvan bedragen rond de € 100 per sessie (prijspeil voorjaar 2022)
 • In het 3e en 4e opleidingsjaar dient de student per jaar minimaal drie leersupervisiebijeenkomsten te volgen, waarvan de kosten € 110  per keer bedragen (prijspeil voorjaar 2022).
 • Tevens is de student vanaf het 3e jaar een verzekering af te sluiten voor beroepsaansprakelijkheid voor het werken met oefencliënten. De kosten hiervan bedragen rond € 60 per jaar.
 • Tot slot zijn er in het afstudeertraject (tijdens/na het 4e opleidingsjaar) de afstudeerassessments, zes in totaal. De kosten hiervan zijn eveneens €  110 per keer (prijspeil voorjaar 2022)
Lesstof

Het eerste opleidingsjaar staat in het teken van zelfonderzoek en bewustwording, het in kaart brengen van zichzelf op lichamelijk, psychisch en relationeel vlak. Alle methoden die worden gebruikt binnen Integrated Psychotherapy worden aangeboden op ervaringsniveau.

Groepsdynamica – 3 dagen (Intern)
Je maakt kennis met elkaar in de groep. Je leert je plaats bepalen binnen de groep en daarin je eigen patronen exploreren. Je wordt zichtbaar in de groep en onderzoekt het spanningsveld tussen autonomie en aanpassing in een groep.

Bio-energetica – 3 dagen 
Bio-energetica is een belangrijke pijler van de lichaamsgerichte methode. Er worden oefeningen aangeboden waarbij we het eigen lichaam leren herkennen, verkennen en erkennen.

Karakteranalyse – 3 dagen
De vijf klassieke karakterstijlen; de gefragmenteerde, de behoeftige, de opgetilde, de samengedrukte en de rigide, worden lichamelijk geëxploreerd. Je leert je eigen voorkeursstijlen kennen.

Bodydrama – 3 dagen
Met behulp van begrippen en technieken uit de Gestalt-methodiek en Psychodrama maak je jouw innerlijke dynamiek zichtbaar en krijg je inzicht in onderliggende contactmechanismen.

Communicatie – 3 dagen
Je krijgt inzicht in het communicatief proces en individuele patroonvorming. Eigen wensen, ontwikkeling, kwaliteiten en beperkingen breng je met behulp van modellen in kaart. Waarnemen in plaats van interpreteren speelt in dit proces een belangrijke rol.

Ademwerk – 3 dagen
Je maakt kennis met de Energetic Cycle of Breath (ECoB), waarbij de gezonde adempatronen worden gedemonstreerd in voorbeeldsessies en vervolgens geoefend in mini-ademsessies in 2- of 3-tallen. .

Integrated Psychotherapy/Rebirthing – 4 dagen (Intern)
Je werkt wederom met de gezonde kant van de Energetic Cycle of Breath, gecombineerd met bodydrama en bio-energetica. De interne mannelijke en vrouwelijke energie worden geëxploreerd en op een expressievolle wijze met elkaar in verbinding gebracht. Dit proces leidt tot een individueel rebirthingproces in de hot tub, waarna de vrijgekomen energie op een speelse manier geïntegreerd wordt.

Intervisie – 2 dagen docent-gebonden en 7 dagdelen in de Studiekring
Aan het begin van het opleidingsjaar word je 1 dag begeleid in het oefenen van de incidentmethode. Op deze dag worden er intervisiegroepen gevormd. Halverwege het jaar is er een tweede intervisiedag waarin er ruimte is voor vragen en begeleiding. Ook wordt die dag persoonlijke feedback gegeven door de studiekringgenoten en jaarcoördinator. Tussen de blokken door kom je met je Studiekring bij elkaar. Voor deze intervisiebijeenkomsten krijg je huiswerkopdrachten mee. Verder is de taak van de intervisiegroep elkaar in de persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen.

Leertherapie – 5 sessies Integrated Psychotherapy
Gedurende het eerste jaar volg je minimaal vijf sessies leertherapie bij een van de door Integrated Psychotherapy erkende leertherapeuten.

Evaluatie – 1 dag
Aan het eind van het jaar wordt er één dag besteed aan integratie en evaluatie. Je houdt een korte presentatie waarin je toont wat je geleerd hebt. Vervolgens krijg je feedback van je medestudenten, jaarcoördinator en assistent(en).

Lijfwerkplaats
Per opleidingsjaar begeleiden de hogere jaarstudenten de lagere jaarstudenten 9 uur in individuele of groepssetting.

De lesstof van alle vier de opleidingsjaren vind je terug in de uitgebreide opleidingsbrochure

Lestijden

De lestijden van de dagblokken zijn telkens van 10.00 tot 18.00 uur.

De interne blokken (Winterswijk) starten op de eerste dag om 11.00 uur en eindigen op de laatste dag rond 17.00 uur. 

Trainingslocatie
 • De dagblokken (10.00 – 18.00 uur) worden gegeven in Centrum van Alphen, Prinses Marijkestraat 20, 2404BC ALphen a/d Rijn
 • De interne blokken (volledige verzorging en overnachting) worden gegeven in Centrum de Horst, Meddoseweg 22, 7104AA Winterswijk-Meddo
Studiebelasting

Docent-gebonden opleidingsblokken
Ieder opleidingsjaar telt 25 lesdagen, verdeeld over blokken van gemiddeld 3 dagen. De blokken vallen zoveel mogelijk gedeeltelijk in en aansluitend op een weekend, meestal op donderdag, vrijdag en zaterdag. Twee blokken per opleidingsjaar worden intern (incl. overnachtingen) gegeven in Winterswijk. De overige blokken worden gegeven in Alphen a/d Rijn (Centrum van Alphen). Deze blokken zijn zonder overnachting (lestijden van 10.00 tot 18.00 uur).

Studiekring
Na ieder lesblok komen groepjes van 4 tot 8 studenten per regio bij elkaar in zogenaamde Studiekringen. In deze groepjes wordt de huiswerkopdracht, die na afloop van ieder lesblok gegeven wordt, uitgevoerd. Tevens ondersteunt de Studiekring de deelnemers in de persoonlijke en – in het derde en vierde jaar – professionele ontwikkeling gedurende het jaar.

Leertherapie
Per opleidingsjaar volgt de student minimaal vijf individuele sessies leertherapie bij een door Bodymind Integrated Psychotherapy erkende leertherapeut. Deze sessies vormen een procesmatige ondersteuning en verdieping van de persoonlijke ontwikkeling van de student.

Studietijd en verslaglegging
In elk studiejaar bestudeert de student de studiestof en de verplichte literatuur. De theoretische component is in het eerste jaar minimaal, en neemt in de loop van de jaren gestaag toe. Daarnaast reflecteert zij/hij op de eigen leerervaringen en documenteert dit door middel van verslaglegging in het portfolio. Dit portfolio bestaat uit reflectieverslagen van de lesblokken, de leertherapie, evaluatie van stage en van het opleidingsjaar zelf in de vorm van een eindreflectieverslag en een biografie.

Totale opleidingsduur
De opleiding kan door snelle en sterk gemotiveerde studenten in vier jaar worden afgerond, als al gedurende het vierde opleidingsjaar wordt begonnen met het afstudeertraject. De meeste studenten beginnen in de loop van of na dit vierde jaar met afstuderen.

Het competentiegericht leermodel, waarbij de student investeert in zowel zijn/haar persoonlijke als professionele leerproces, maakt het lastig een precieze opgave te doen van de studiebelasting, omdat die per student sterk kan afwijken.
De minimale studiebelasting is in het eerste en tweede opleidingsjaar elk 610 studiebelastinguren (SBU), in het derde jaar 930 SBU, het vierde jaar + afstudeertraject 1035 SBU (afhankelijk van afstudeervariant). Voor de totale opleiding komt dit neer op 3200 SBU (112 ECTS).

Kwalificatie opleiding IP

Tijdens de opleiding kun je je na het derde jaar kwalificeren tot Basistherapeut –  en vervolgens tot Therapeut Integrated Psychotherapy. Dit diploma geeft toegang tot de beroepsvereniging SBLP (Stichting Beroepsorganisatie Lichaamsgerichte (Psycho)therapie) en de registratieorganen NIBIG (Nederlands Instituut voor Belangenbehartiging Integrale Gezondheidszorg) en  RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg).

Door het volgen van de Bijscholing  Psychosociale Basiskennis (PSBK) kun je je vervolgens kwalificeren tot Registertherapeut Aanvullende Gezondheidszorg (bij SRBAG). De behandelingen worden dan door verschillende zorgverzekeraars vanuit het aanvullende pakket geheel of gedeeltelijk vergoed.  
Om houder van het Europees Certificaat Psychotherapie (ECP) te worden, zul je nog langer moeten doorstuderen.

De opleiding is in 2014 geaccrediteerd door de European Association for Body Psychotherapy (EABP). In dit verband zijn we lid van de Nederlandse Vereniging voor Lichaamsgerichte Psychotherapie (NVLP) en de Nederlandse Associatie voor Psychotherapie (NAP). De verbinding met deze organisaties geeft onze studenten, onder bepaalde aanvullende voorwaarden, toegang tot het ECP, een certificaat dat in een aantal Europese landen wordt erkend en dat ook in Nederland steeds meer erkenning krijgt.

In de zomer van 2018 is de opleiding Integrated Psychotherapy als HBO-conforme opleiding geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen in het Particulier Onderwijs). 

Opleidingsbrochure

De vierjarige opleiding Integrated Psychotherapy kent twee fases:

Fase 1: deze bestaat uit het Basisjaar en het Vervolgjaar Integrated Psychotherapy en kun je desgewenst doen als persoonlijk ontwikkelingstraject. Deze  twee jaren en dienen tevens als voorbereiding op Fase 2.
Fase 2: In deze twee opleidingsjaren ontwikkel je je tot Therapeut Integrated Psychotherapy (Basisjaar Therapeut IP en Vervolgjaar Therapeut IP).

Download hier de volledige opleidingsbrochure Integrated Psychotherapy (PDF)