Erotische overdracht en tegenoverdracht

In veel therapeutische settings is er sprake van erotische overdracht en tegenoverdracht. Meestal wordt het echter niet erkend of er is onvermogen om ermee om te gaan. Vaak durven cliënten seksuele thema’s niet in te brengen omdat ze de onzekerheid van de therapeut voelen. Dat is geen wonder omdat in veel therapeutische opleidingen weinig tot geen aandacht hieraan besteed wordt. Binnen ons Heart&Sexuality project hebben we echter gedegen kennis en ervaring op dit gebied opgebouwd.

Als seksuele wezens ontwikkelen we ons in verschillende fasen. Vooral in de oedipale fase en de puberteit hadden we de ondersteuning en bevestiging van onze opvoeders hard nodig. Bij de meesten van ons is dat niet op een adequate manier gebeurd. Daardoor missen we kwaliteiten zoals innerlijke waardigheid, seksueel zelfvertrouwen, de vaardigheden om in intieme relatie te gaan en/of te blijven, liefdevol contact met ons eigen lichaam enzovoort. We worden gevoelig voor schuld en schaamte, seksueel misbruik en seksuele afhankelijkheid. Omdat het een belangrijk thema is (we zijn immers door seksualiteit ontstaan!) blijven we op de een of andere manier naar deze steun en bevestiging zoeken.

Als een cliënt al met deze thema’s durft te komen, is het belangrijk dat we als therapeuten of trainers voldoende gegrond en transparant zijn om ermee te werken.

Anders worden de oude overtuigingen van de cliënt opnieuw bevestigd: “Seksualiteit mag alleen in het geheim bestaan”, “Ik moet het allemaal zelf uitzoeken” of “Zie je wel dat ik raar ben”.

Hoe kunnen we als professionele hulpverleners, die meestal zelf ook niet genoeg begeleiding en opleiding hebben gehad op dit gebied, onze cliënten begrijpen en ondersteunen? Zonder gedegen kennis en oefening voelt het alsof we ons op glad ijs begeven….

We hebben deze bijscholing ontwikkeld om onze kennis en ervaring met de krachtige dynamiek van erotische overdracht door te geven. De reacties van deelnemers aan eerdere trainingen waren zeer enthousiast. Vaak horen wij van hen dat de erotische overdrachtsthematiek eigenlijk bij elke therapeutische opleiding standaard gegeven zou moeten worden.

Erotische (Tegen)Overdracht

Deel 1 (2 dagen)

 • Hoe kun je de problematiek van je client begrijpen aan de hand van informatie over zijn psychoseksuele ontwikkeling?
 • Hoe kun je lichaamssignalen herkennen en vandaaruit contact maken met onderliggende emoties en overtuigingen?
 • Hoe kun je ongezonde inprentingen veranderen?
 • Hoe kun je de juiste spiegeling en steun geven zodat je cliënt zijn/haar gemis in deze ontwikkelingsfasen kan inhalen?
 • Hoe kun je valkuilen herkennen en omzeilen?
 • Hoe kun je jezelf reguleren als je door de client erotisch getriggerd wordt (of andersom)?
 • Hoe kun je je professionele vertrouwen en effectiviteit op dit gebied vergroten?
 • Hoe kun je professioneel gebruik maken van overdracht?

Deel 2 (2 dagen)

 • Fundamentele rechten in de psychoseksuele ontwikkeling
 • Impulscontrole en blokkades in de seksuele energie stroom
 • De rigide karakterstructuur
 • De dynamiek in de karaktercombinaties van therapeut en cliënt

 

 

Doelgroep

Professionals in lichaamsgeoriënteerde psychotherapy en trainers, begeleiders die werken met thema’s als onderwijs, relaties en seksualiteit. Ook andere professionals die één op één werken door middel van coaching, massage, psychotherapie, hapnotherapie of cranio-sacraal therapie zijn welkom.

Kosten

Deel 1 (2 dagen) bedraagt € 330,- exclusief B.T.W.

Deel 2 (2 dagen) bedraagt € 330,- exclusief B.T.W.

Koffie/thee inbegrepen. Exclusief lunch.

Data en locatie

Deel 1 nog niet gepland

Deel 2 vindt plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober 2022 bij De Plek, Leiden

Alle dagen van 10.00 – 17.00 uur

Trainer

Maya Schrier-Kerstan

Introductieworkshop

Deze workshop geldt tevens als introductieworkshop voor de Heart & Sexuality Basistraining Seksualiteit in Verbinding

Meld je hier aan

12 + 1 =