Leven is stromen

Leven is stromen.

  • Karin Trieling

Onrust. Wat vind ik dat toch lastig als ik daar mee te maken heb in mijn lijf. De ongecontroleerde energie die alle kanten op wil en me moeite kost om me te focussen. Hoe meer ik verzet hoe meer ik stagneer. Het grappige is dat als ik ‘mijn beter wetende ik’ loslaat mijn lijf eigenlijk heel goed weet wat het wil. De onrust wil ruimte, wil spanning, frustratie en controle loslaten. Onrust wil beleefd worden en in beweging komen. Kan dan in het stromen wellicht ervaren worden als blije opwinding en levenslust. Leven stroomt. Leven is stromen.
Er opent zich een wereld als ik tijdens een leersessie van Heart & Sexuality de interventie krijg aangereikt om met mijn onrust naar mijn ideaalmoeder te gaan. De energie bij haar uit te drukken via mijn lichaam. Op de BM-rol die dient als symbool voor mijn ideale moeder kan ik de energie kwijt die in mijn lichaam beweegt. Zuchten. Maak maar geluid. Laat je maar horen. Een pijnlijke knoop onder mijn hart. Maar dan ook ervaren dat er een moeder is die raad weet met mij en de opwinding. Dat kende ik nog niet. Dat is nieuw. In die beweging voel ik dat mijn hart zich opent. Mijn moeder ziet mij en mijn onrust, leert me om er mee om te gaan. Ik leer via haar lijf me met de onrust te verhouden. Ik voel dat de energie van mijn hart verbinding maakt met mijn bekken en me in contact brengt met mijn buikkracht. En dan ontstaat er ruimte. Er is blijheid en opwinding. Nieuwsgierigheid.

In het programma van Heart & Sexuality wordt er veel gewerkt met het leren reguleren van de seksuele energie vooral daar waar het gestagneerd is of innerlijk conflict is. Dit gebeurd met behulp van visualisatie, inquiry en bewust worden van processen in het lichaam. Of een conflict wordt opgesteld via een constellatie zodat de dynamiek van het conflict zichtbaar wordt gemaakt. Er wordt dan gewerkt met een opstelling van ideale ouders. In de seksuele ontwikkeling wil het kind zichzelf en het functioneren van zijn lichaam en lustgevoelens leren begrijpen en hij gebruikt heel vanzelf sprekend zijn ouders hiervoor als spiegel. De spiegel helpt het kind om gedachten, gevoelens en fysieke sensaties plek te geven. Dat houdt in dat hart (gevoelens) verbonden worden met mind (gedachten) en de buik (actie). 
Vaak hebben we in de vorming van onze seksuele leven onze ouders juiste afstemming en spiegeling gemist. We werken daarom met het therapeutisch concept van ideaalouder waarbij we kunnen gaan ervaren wat we nodig hebben en wat we hebben gemist. We leren om als volwassene zelf voor de behoeften van het kind te gaan zorgen. We doen nieuwe inprentingen op waarbij we veel meer ontspanning kunnen ervaren en eigenwaarde opdoen. Het is belangrijk dat het kind door de ouder gespiegeld met dezelfde, op het kind afgestemde energie. Gespiegeld  in zijn onschuld, nieuwsgierigheid en opwinding en dat de ouder ondersteunt en bedding geeft om deze energie te kunnen gaan reguleren. Daar wordt de basis gelegd om in een later volwassen leven opwinding, energie te kunnen reguleren vanuit seksuele eigenwaarde.
Vertrouwen dat het leven stroomt.
Leven is stromen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

praktische info

De datum voor deze training is nog onbekend. Heb je belangstelling? Laat het ons weten! Meld je ook aan voor onze Bodymind Magazine om op de hoogte te blijven!

    Laat ons weten dat je belangstelling hebt!

    Scroll naar boven