Eerste hulp bij psychische ongelukken

Nascholing interventies voor trainers, coaches en therapeuten

Wanneer je mensen coacht, of trainingen persoonlijke ontwikkeling geeft, kun je soms zo maar op het grensgebied van therapie of psychiatrie terecht komen: een bepaalde oefening of onderwerp kan voor de cliënt een trigger vormen voor een plotseling opduikend trauma, je cliënt kan een persoonlijkheidsstoornis hebben waardoor oefeningen niet of averechts werken en een cliënt kan bij grote spanning zelfs dissociëren of een kortdurende psychose krijgen. Het onderkennen van overdracht en tegenoverdracht is in dergelijke situaties ook extra belangrijk.

In deze tweedaagse module geven Sjaak Overbeeke, therapeut en docent bij Bodymind Opleidingen,  en Anja Rietman, psychiater,  inzicht in het gebied waar training en coaching kunnen overlopen in psychiatrie, hoe je er vandaan kunt blijven, wat je moet doen wanneer je er onverhoopt toch in terechtkomt en wat je vooral niet moet doen. 

Je leert rode vlaggen herkennen, hoe te handelen zonder (te veel) schade voor de cursist, de groep en jezelf, kortom professioneel handelen en eventueel zelfs voorkomen dat er een klacht over je ingediend wordt.

Er wordt gewerkt met de meest belangrijke psychopathologische verschijnselen die je in groepen of in coaching kunt tegenkomen: borderline-trekken, autisme-spectrum, PTSS, compulsieve stoornissen en narcistische of vermijdende persoonlijkheidsstoornissen. 

Er worden voorbeelden gegeven van verschillende vormen van dissociatie en er wordt, aan de hand van zelf ingebrachte casussen gewerkt met overdracht en tegenoverdracht. Vanuit de lichaamsgerichte psychotherapie wordt gewerkt aan het versterken van je ‘grond’ om steviger te staan bij dergelijke ‘psychische ongevallen’.

Resultaat van de module:

Na afloop van deze training zijn deelnemers beter in staat om psychopathologisch gedrag waar te nemen en er op de juiste wijze op te reageren, te weten wat je wel en wat je niet moet doen, oftewel: grond te geven zonder tot therapie over te gaan. Verder hebben ze geleerd om overdracht en tegenoverdracht rondom psychopathologisch of anderzijds niet aangepast gedrag bij de ander en bij zichzelf waar te nemen en ermee om te gaan.

Maximum groepsgrootte: 12

 

Aan de training Eerste Hulp bij Psychische Ongelukken zijn 12 permanente educatie uren toegekend door de Nederlanse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie tref je aan op: www.NOBCO.nl

Doelgroep

Coaches en trainers die reeds geruime tijd met cliënten /groepen werken

Studieduur

AANGEPAST: 1 dag

Data

12 november 2021m 09.30 tot 17.00
Locatie: Bussum

 

Cursusprijs

AANGEPAST € 250  inclusie koffie, thee en lunch

Trainers

Anja Rietman & Sjaak Overbeeke

 

Meld je hier aan

Ja, ik meld me aan voor Eerste hulp bij psychische ongelukken.

11 + 14 =