Netwerk van verbinding

  • Madeleine Maurick

Dit is een verwijzing naar de nieuwsbrief van de Netwerkkring Somatic Experiencing. 

Geen regels, verplichtingen of torenhoge eisen waaraan moet worden voldoen, dát staat Peter Frugte voor ogen wanneer hij ruim 5 jaar terug zoekt naar een manier om de Nederlandse gemeenschap van Somatic Experiencing therapeuten met elkaar te verbinden. Dus géén beroepsvereniging, waar accreditatie en zorgverzekeraars leidend zijn. Peter wil inhoudelijke verbinding, professionals die elkaar weten te vinden in het traumaveld, collega’s die een verschil kunnen en willen maken. Maar hoe organiseer je dat?
Het is kort nadat het voortbestaan van Somatic Experiencing Nederland (SEN) aan een zijden draadje hing. Henne Arnolt Verschuren, SE-alumnus én destijds directeur van Bodymind Opleidingen, stapt in het bestuur. Deze stap luidt een proces in dat in 2016 resulteert in de formele fusie van SEN en Bodymind Opleidingen. In dit proces valt het woord alumni. ‘Dát is het!’ denkt Peter.
Hij legt het plan om een Alumni-dag te organiseren voor aan zijn mede-assistenten van de E-groep. Zeven enthousiastelingen zetten er hun schouders onder. Ondanks het feit dat zij nog werkelijk geen idee hebben of er animo zal zijn, bedenken ze een programma; een mengelmoes van inhoud (lezingen) en gezelligheid (diner en feest).
En dan is het zover. In Amersfoort, augustus 2015, een mooie zomerse dag. 80 deelnemers laten blijken het verlangen naar een SE-gemeenschap te delen. De dag wordt een groot succes.
Dat smaakt naar meer; de 7 enthousiastelingen zetten hun inspanningen voort. Ankie en Mariëlle starten een Onderwijskring, zodat de onderwijsinhoud geborgd wordt. Petra, Thera en Peter vormen de Netwerkkring, volstrekt nieuw in het veld van de Europese SE-gemeenschap. Dat nieuwe geeft de ruimte – geheel volgens de vrije geest van de initiatiefnemers – een uniek platform te ontwikkelen. ‘Niets dichttimmeren, we doen alleen de dingen waar energie in zit’ is het motto dat 5 jaar later nog steeds leidend is.
Deze instelling is terug te zien in hoe voortvarend beide kringen tot de dag van vandaag opereren. De OK levert een structurele bijdrage aan het kwalitatief verbeteren van de opleiding. De NK verzorgt naast de jaarlijkse alumni-dag ook vakspecifieke nascholingsdagen en een nieuwsbrief. Het enthousiasme werkt aanstekelijk: de achterban bestaat uit een levendig en stevig met elkaar verbonden netwerk.

Bodymind Opleidingen zelf is ook enthousiast over de opzet van deze kringen. Zo enthousiast zelfs, dat ze de andere branches op eenzelfde manier wil gaan organiseren. Henne Arnolt zei het destijds al: “onze afgestudeerde studenten zijn onze beste ambassadeurs”. Wij vinden het belangrijk om daarin te investeren en staan dus financieel garant voor de activiteiten van de Netwerkkring. Ook de overhead is voor onze rekening: Office Manager Anja staat de kringen met raad en daad bij.
Vijf jaar later, initiatiefnemer Peter heeft inmiddels de kring verlaten, bestaat de SE-Netwerkkring uit een op elkaar ingespeeld zeskoppig team. Samen zijn zij verantwoordelijk voor netwerkdagen waarop SE-alumni elkaar kunnen ontmoeten, voor een informatieve nieuwsbrief, voor regiobijeenkomsten die de collega’s zelf vormgeven, bijscholingsdagen, verdiepingsdagen, initiatieven uit het veld die leiden tot een schatkist aan oefeningen ten tijde van corona… Het zijn allemaal tekenen van een levendige SE-gemeenschap, uniek in de wereld.
Een ‘daar-wil-ik-graag-bij-horen’-gevoel, is dat niet waar het om gaat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

praktische info

De datum voor deze training is nog onbekend. Heb je belangstelling? Laat het ons weten! Meld je ook aan voor onze Bodymind Magazine om op de hoogte te blijven!

    Laat ons weten dat je belangstelling hebt!

    Scroll naar boven