– Anja de Boer

In de natuur
Het jaar dat achter ons ligt, is op vele manieren een bijzonder jaar geweest met veel nieuwe, vervelende, blije, verdrietige en hoopvolle ervaringen. Tijdens dit alles is de natuur ‘gewoon’ haar eigen weg blijven gaan. De seizoenen zijn elkaar blijven opvolgen. In onze boomgaard en ons voedselbos(je) vormden bomen en struiken de welbekende knopjes op hun takken. Langzaam maar zeker toonden ze weer hun bladeren en bloemen. Ze zijn in de herfst in een diepe stilte gegaan om daarna weer vol frisse energie hun weg voor dit jaar te zoeken.

In de natuur is dit vanzelfsprekend, een rustperiode. Mensen hebben, door de werking van onze neo-cortex, meer moeite met het nemen van tijd voor bezinning. Hoezo tijd voor mezelf nemen? Het is druk en er is nog veel te doen. Dat excuus gebruiken we al snel. De corona regels leveren aan de ene kant veel extra werk op en geven aan de andere kant tijd voor bezinning. Bezig zijn in de natuur om mij heen, geen afspraken buiten de deur, geen uitjes, bewust keuzes maken, mijn grenzen stellen.   

Tot jezelf
Het hielp mij in deze periode om mee te doen aan de meditaties van Marianne Bentzen. Jammer genoeg alleen nog online. Toch werkt het voor mij verbindend om, voor de start, alle mensen te zien. Dat ik even hallo kan zeggen en kan zwaaien naar een collega die ik al een lange tijd niet live heb gezien.

Vooraf altijd het ‘in je lijf komen’, bewust voelen, ervaren wat het doet als je je eigen lijf aanraakt. Ook dit vergeet ik regelmatig in de drukte van de dag. Om daarna naar de meditatie te gaan: wat zijn mijn krachtbronnen? wat zijn mijn pijnpunten? En vooral: hoe kan ik ze samen laten vloeien zodat ik niet in de pijn blijf hangen? Telkens gebruikt ze hiervoor verschillende subtiele benaderingen om met het “triune brain” te werken. Het verdiepen in het kunnen reguleren van vitaliteit en opwinding (reptielenbrein) – het in rust kunnen zijn met emoties, hartgevoelens en relaties (limbisch systeem), het verder onderzoeken van hoe gedachten, beelden en inzichten in onze geest ‘dansen’ (neo-cortex). Dat ene uurtje met Marianne en haar trouwe meditatievolgers, levert me iedere keer weer onverwachte ontdekkingen over mezelf op.

Deze meditaties zijn een moment van bezinning voor mij geworden, net als deze lente. Nadenken over welke deuren ik ga sluiten en welke deuren ik ga openen. Wat wil ik gaan doen het komende jaar, qua werk en privé? Welke uitdagingen zie ik en zoek ik op, en wat wil ik echt niet meer?

Eén ding is zeker, ik blijf genieten van de natuur die in al haar wijsheid een enorme leerbron voor mij is. De moestuin, boomgaard, voedselbos(je) en kipjes blijven. Altijd een moment tot bezinning.

En jij?
Heb je behoefte aan ‘wholeness in each moment’? Dat is precies hoe Marianne haar manier van mediteren noemt. Mocht je willen meedoen, hou 3 t/m 6 juni dan vrij in je agenda en schrijf je in!

https://www.bodymindopleidingen.nl/neuroaffective-meditations/