Van Polyvagaal theorie naar therapie

De tweedaagse workshop wordt gegeven door Heleen Grooten. De basis van haar werk is kennis van stem- en ademtherapie. Studies in systemisch werk en lichaamsgerichte traumatherapie hebben gemaakt dat ze nu werkt vanuit neuro-biologische modellen zoals de Polyvagaaltheorie van Stephen Porges en de hieruit ontstane therapie van Deb Dana.

Heleen is ook één van de sprekers op het annual conference (5 en 6 november) van de Polyvagal Institute’s: The Many Voices of Polyvagal Theory

 

Van Polyvagaal theorie naar therapie

Porges (psychiater en neurobioloog) beschrijft in zijn Polyvagaaltheorie de gelaagdheid van het autonome zenuwstelsel en hoe dit in de loop van de evolutie is ontwikkeld. Dit onbewuste deel van ons zenuwstelsel stelt ons in staat om ons te verdedigen of terug te trekken bij gevaar en in veiligheid te verbinden  met anderen. Deb Dana, klinisch maatschappelijk werker, heeft in aansluiting op de theorie van Stephen Porges een therapie ontworpen waardoor de theorie meer gaat leven en ook bruikbaar is voor therapeutische doeleinden.
Met de Polyvagaaltherapie heeft Deb een model ontwikkeld dat herkenbaar is voor de meeste mensen en waarmee zij zichzelf weer kunnen her-reguleren na een ontregelende ervaring.

In de cursus bespreken we de essentie van de Polyvagaaltheorie vanuit het perspectief van de neurobiologie. We besteden aandacht aan basisconcepten zoals co-regulatie en neuroceptie.
Daarnaast leer je de 3 lagen van het autonome zenuwstelsel te herkennen en in kaart te brengen, zowel bij jezelf als ook bij anderen. 
Je kunt gaan zien (in praktische oefeningen) hoe autonome reacties de basis zijn van ons gedrag, overtuigingen, emoties en fysieke reacties. Wanneer je dit letterlijk in kaart brengt kan je gaan herkennen wat triggers zijn en ook wat je helpt om de reactie weer om te buigen naar een staat van veiligheid. We zullen verder ingaan op de verschillende communicatiestijlen zoals die voortkomen uit het autonome zenuwstelsel. Ook besteden we aandacht aan SSP: het Safe and Sound Protocol, deelnemers kunnen desgewenst kort kennis maken met deze gefilterde muziek die als doel heeft het autonome zenuwstelsel te kalmeren.

Deze cursus beoogt een uitgebreide kennismaking met de Polyvagaal theorie en – therapie.
Het is aan te bevelen om het boek van Deb Dana: de Polyvagaaltheorie in de therapie van te voren te lezen.

De training is in handen van Heleen Grooten. Haar man, Albert Grooten, zal haar assisteren.

Doelgroep

Professionals die de Polyvagaal theorie kennen en deze bewuster in therapie willen gebruiken.  Ook studenten van het laatste jaar van de SE opleiding en het laatste jaar van de IP opleiding kunnen zich voor deze workshop aanmelden.

Maximaal 20 deelnemers.

Studieduur

2 dagen

Kosten

Trainingskosten: €395,-
Verblijfskosten (verplicht)  2-daags dagarrangement €100,- voor koffie, thee, water, versnaperingen en lunch.
Totale kosten: €495,-

 

Data

12 en 13 november 2021

Werktijden:
beide dagen van 10.00 – 13.00 en 14.30 – 17.30

Trainer

Heleen Grooten, assistent Albert Grooten

Locatie

Gasterij Onder de Panne, in Beugen (Gelderland)

Meld je hier aan

Ja, ik meld me aan voor de workshop van Polyvagaal theorie naar therapie

2 + 1 =